“Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar.” - Surah Al-Anfaal, ayat 28

Wednesday, February 08, 2006

Kiri Kanan

Kelas Professional Awareness and Research Skills sabtu lepas, membincangkan sedikit gambaran tentang penggunaan otak kiri dan kanan dan kaitan dengan kaedah scientific research. Termasuklah betapa kurikulum sekolah banyak menekankan aspek akademik, atau secara amnya, Exam Oriented, A's Oriented, menjadikan pengetahuan berfikir secara kritikal dan kreatif ketinggalan di belakang. Itu sebabnya, penubuhan sekolah bistari, di mana pendekatan pembelajaran diolah supaya murid-murid lebih yakin untuk meneroka.
Contohnya, murid darjah satu, dilatih membuat projek mencari sahsiah keluarga. Siapa datuk, moyang dan sebagainya dan perlu mempersembahkannya di hadapan kelas.

Penggunaan otak kiri dan kanan memainkan peranan semasa pembelajaran. Kajian menunjukkan pembelajaran boleh berlaku semasa duduk dan baring. (Jangan terkejut kalau anak anda selesa belajar semasa berbaring).

Aku ke laman mindmedia untuk mencuba profail otak aku.

Ini apa yang aku dapat.

Your Brain Usage Profile:

Auditory : 56%
Visual : 43%
Left : 23%
Right : 76%

Logiknya, aku kidal. Orang kidal memang banyak guna otak kanan.
Betul, pendengaran aku lebih peka dari apa yang dilihat.
Agaknya tu sebabnya orang cakap aku jalan menonong.
Aku telinga lintah kot?

Ini pula, ringkasan dan komen dari mindmedia.

Cikmie, you show a slight right-hemisphere dominance with a moderate preference for auditory processing, an unusual and somewhat paradoxical combination of characteristics.

You are drawn to a random and sometimes nonchalant synthesis of material. You learn as it seems important to a specific situation, and might even develop a resentment of others who attempt to direct your learning down a specific channel.

Your right-hemispheric dominance provides a structure that is only loosely organized and one which processes entire swatches of reality, overlooking details. You are emotional in your reactions and perceptual more than logical in your approach, although you can impose structure and a language base when necessary.

Your auditory preference, on the other hand, implies that you process information sequentially and unidimensionally. This combination of right-brain and auditory modes creates conflict, as you want to process data more rapidly than your natural processes allow.

Your tendency to be creative and free-flowing is accompanied by sufficient ability to organize and be logical, allowing you a reasonable degree of success in a number of different endeavors. You take in information methodically and systematically which can then be synthesized rapidly. In this manner, you manage to function consistently well, although certainly less efficiently than you desire.

You prefer the abstract and are a theoretician at heart while retaining the ability to be practical. You find the symbolism in a great deal of what you encounter and are something of a "mystic."

With regards to your lifestyle, you have the mentality which would be good as a philosopher, writer, journalist, or instructor, or possibly as a systems designer or social worker. Perhaps most important is your ability to "listen to your inner voice" as a mode of skipping over unnecessary steps to achieve your goals.

Aku tertarik dengan perenggan terakhir.

Listern to your inner voice...

Sedikit lagi info secara umum.

Otak Kiri dan Kanan (dari http://www.aiaa.org.au/news/news4/surat4.html) - dibahasa melayukan seperti di bawah.

1. Otak Kiri merupakan pusat pengendali fungi intelektual seperti daya ingat, bahasa, logikal, perhitungan, daya analisis, pemikiran rasional, pertimbangan deduktif analisis, angka-angka dan pemikiran konfergen.

2. Otak Kanan merupakan pusat pengendalian fungsi mental, spontan, intuisi, sikap, emosi, mimpi, warna, hubungan antara ruang dan dimensi, gambar, muzik (irama), gerak dan tari, kesenian, kreativiti , imaginasi, originaliti, daya cipta dan bakat artistik serta pemikiran-pemikiran divergen.

Jadi, kiri atau kanan ?

2 Comments:

Anonymous mummyhariz said...

cikmie..aku punye result:
Auditory : 47%
Visual : 52%
Left : 50%
Right : 50%

dia kata: mummyhariz, you are one of those rare individuals who are perfectly "balanced" in both your hemispheric tendencies and your sensory learning preferences. However, there is both good news and bad news.

hehehe...ada byk lagik dia ckp ...nanti aku cerita kat ko! aku agak ni sebab aku guna both of my hands kot..aku kan tulis tgn kanan,tp, buat keje lain2 pakai tgn kiri..masa kecik2 kena ketuk dek abah aku bila tulis tgn kiri..khihkhih...

tp,masa jawab soklan ni,aku jawab tanpa byk pikir pun, tka smapai 3 minit,settle..so,tak tau betul ke idak...

7:48 PM

 
Anonymous tata said...

eh mummy gitu.
tak yah fikir bila jawab soklan tu.
tapi result kau most probably akan berubah utk soalan seumpamanya.
well, balance mmg bagus woo.

11:35 PM

 

Post a Comment

<< Home