“Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar.” - Surah Al-Anfaal, ayat 28

Friday, April 28, 2006

Appointment

Hari ni kami ke DEMC lagi untuk appointment yang entah ke berapa kalinya.

Tapi yang pasti kandungan Zuha sudah berada di ambang wati. he he he
Di minggu ke-37.

Berat Zuha = 58kg (beza 11 kg dari masa sebelum hamil)
Anggaran berat bayi = 2.9 -3.0 kg
Urine test - negatif
Blood pressure - 110/70 = OK

Doktor kata, hari ini scan baby yang terakhir sebelum buat CTG (cardiotocographic) Khamis minggu depan.

Kepala baby sudah berada di bawah dan dalam keadaan yang sepatutnya.
Patutlah Zuha dah rasa sakit pinggang kadang-kadang.

CTG akan dilakukan untuk melihat dengan dekat kadar degupan jantung bayi.
Doktor juga kata, kalau Zuha sudah sedia, minggu depan jugak doktor akan buat
Vaginal Examination (VE).

11 Comments:

Anonymous mummyhariz said...

heheh..kat sini degup jantung dia check pakai satu alat dgr gitu2 je...takde plak pakai alat canggih! kuno gak diorg ek??

eh! VE tuh utk apa? aku takde pun buat benda alah tu?? itu kalau dah ada contraction ke baru buat?

1:31 PM

 
Anonymous iela said...

lin..kat sini mmg canggih,kadang terlebih canggih pon ada..
VE tu kadang nak tgk mana tau baby tu nak kuar awal dr dijangkakan.. tul ke cikmi??aku 2 kali branak takde VE sampai la masuk labour room.koman tul...

4:34 PM

 
Blogger mummydearie said...

lin...VE tu sakit kalau tak relax..

4:29 PM

 
Anonymous mummyhariz said...

issh...mcm tak perlu je...aku dulu masa dah masuk hospital baru diorg buat VE tu. tu pun aku rasa sakit!maybe aku tak relax kot..hehehe...

cikmie, cuba tnaye Dr tu, perlu ke pun VE tu???

6:57 PM

 
Anonymous iela said...

aku tau dah VE tu apa.Aku rasa 1st time in labour aku kena VE dkat 6-7 kali sebab opening aku cuma 4cm even tho dah 8 hrs in labour n maximum induce..awal tu tak ler sakit..dah dkat2 nak deliver tu tambah ngan contraction tak berenti2..aduh mak..!!At last amik..kena c-section gak..tu la org slalu ckp rezeki org branak lain2 kan..
p/s-cite psl branak ni sampai tawon depan pon x abih2..sabar je la.

9:47 PM

 
Anonymous cikmie said...

ermmm ntahlah,aku pon tak tau nape kena ada CTG dan VE tu.
tapi CTG tu aku rasa prosedur biasa kat spital swasta kot?
VE tu doktor kata tak wajib, just suka2 nak tengok, mcm kata iela, doktor yang berpengalaman leh estimate whether baby keluar awal or lewat dari tarikh jangkaan bersalin.

8:05 AM

 
Anonymous mummyhariz said...

CTG tu ok..mmg procedure biasa le. tp, VE tu kalau tkat suka2 tkayah le, sakit gak le. VE tu akan tetap dibuat bila dah ada contraction. buat pe buat kalau tka rasa contraction skait nak beranak tu lagik kan? buat tambah sakit je...toksah le cikmie!! hehehe...Ni Dr Lin tak bertauliah ckp!!

8:00 PM

 
Anonymous iela said...

Dr lin,
biasanya kalau dah masuk week 38 mmg doktor buat VE atas sebab2 nak elak pre-mature baby kluar ke,or servik kecik ke,laluan dah buka sket ke..bleh la si ibu tu get ready kan..mcm kes kak Atie skang ni dia kena buat VE every week since week 37 sebab baby dia a bit bigger that the age..so takut baby semakin besar,dia kena diet sket n if by week 40 baby tak turun2 dia kena c-section.
Mcm Puan Bayah kata VE tu tak sakit kalau kite relax n amik nafas mcm biasa..mcm nak deliver tu,kan masa pre-natal klas ada blajar..ish ko ni dr lin..buat cuak org nak bersalin je.

9:47 AM

 
Anonymous cikmie said...

ha ha ha dr lin teruk laaaaa...
zuha cancel buat VE this week. next week baru buat VE.
thanks to dr iela for the explanation and .. motivation

11:15 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Nice! Where you get this guestbook? I want the same script.. Awesome content. thankyou.
»

7:29 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Nice idea with this site its better than most of the rubbish I come across.
»

7:30 AM

 

Post a Comment

<< Home